Ik kan dat dus niet….dingen die niet kloppen zomaar laten liggen en mijn schouders ophalen. Vele mensen zullen denken: “Heb je haar weer met die limieten.” En dat klopt, daar ben ik weer. Het stoort mij dat er elke keer weer hoor dat bijvoorbeeld de marathonlimieten ‘zwak’ zijn. Ik vraag mij dan elke keer weer af waar mensen dat op baseren.

Blijkbaar wordt het gevoel van zwakke limieten gevoed door de Atletiekunie. Daarnaast wordt dan verwezen naar het WR op de marathon. En inderdaad als je de Nederlandse mannen limiet van  2.11.00 vergelijkt met het WR van 2.02.57, dan lijkt die limiet heel soepel. Echter, geldt dat ook niet voor de 100m? Waarom vergelijkt niemand de 100m limiet van 10.14 met het WR van 9.58?

In 2012 heb ik de Olympische marathonlimiet op 8 seconden gemist. NOC*NSF en Atletiekunie kwamen toen met het verhaal dat die limiet goed berekend was op basis van ranglijsten en voorgaande toernooien. ik vond het vreemd dat de limiet  van 2.27.32 precies gelijk was aan die van 2008, want hoe groot is de kans dat je dan twee keer op dezelfde limiet uitkomt?

Voor de 2016 Rio limiet stelt de Atletiekunie te werken met de beste seizoensprestaties van de atleten die in de top 12 van de 3 voorgaande mondiale toernooien zijn gefinisht. Een prima uitgangspunt. Er komen dan gemiddelden en standaarddeviaties (spreidingen) uit en daarmee kan je objectief een goede limiet vaststellen.  Echter, hierna is de technisch directeur de weg kwijtgeraakt en heeft met allerlei plussen en minnen sommige limieten strenger gemaakt en andere limieten soepeler. Naar mijn mening  kan je dan niet meer aankomen met limiet=limiet.

Vandaag stond er een duidelijk stuk in De Volkskrant. Er zal vandaag of morgen een uitgebreid stuk op Losse Veter komen met de precieze afwijkingen. Maar om vast een tipje van de sluier op te lichten:

  • In Rio hebben 4 marathonlopers (mannen) die in de top 12 finishten van tevoren niet voldaan aan de Nederlandse limiet
  • in Rio hebben alle 100m lopers (mannen) in de top 12 van tevoren ruimschoots voldaan aan de Nederlandse limiet
  • In Rio hebben 4 steeple lopers (mannen) die in de top 12 finishten van tevoren niet voldaan aan de Nederlandse limiet
  • Als alle Nederlandse limieten net zo waren vastgesteld als Nederlandse limiet voor de 100m mannen, dan hadden Thijmen Kupers, Sanne Verstegen, Dennis Licht, Michel Butter en Khalid Choukoud aan de start gestaan.
  • Thijmen Kupers stond 24e op de plaatsingslijst van de 800m, terwijl Churandy Martina en Solomon Bockarie op plek 33 en 51 stonden op de 100m. Kupers mocht niet gaan en beide 100m lopers werden in de series uitgeschakeld.

Door uit te gaan van die gemiddelden en standaarddeviaties waren dit soort resultaten van tevoren voorspelbaar geweest. Voor de rekenkundigen onder ons: als je uitgaat van een gemiddelde + 1x SD geeft aan dat 84% van de atleten aan de eis heeft voldaan, het gemiddelde +2xSD geeft 97%. Voor de marathon is de Atletiekunie op 0.5 SD gaan zitten en voor de 100m op 1.45 SD.  In het geval van de marathon laat je1/3 oftewel 4 lopers thuis die kans hebben op de top 12. En dat zie je dus ook terug in het resultaat in Rio.

Ik ga nu even lekker trainen en hoop dat er na al die jaren eindelijk eens een discussie komt op basis van objectieve getallen en niet op onderbuikgevoelens en subjectieve maten.

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share
Categorieën: 10k